Otsakooli džässetendus «Tallinn-67: Täna mängid saksofoni, homme reedad kodumaa»

Tähistamaks 50 aasta möödumisest olulisest muusikasündmusest eesti kultuuriloos, on Otsa kooli rütmimuusika õpilased lavalaudadele toonud kooli esimese džässetenduse – “Tallinn-67: Täna mängid saksofoni, homme reedad kodumaa”.

“Tallinn-67” mängiti vaid kahel korral. Esimesel etendusel pealtvaatajana osalenud Anne Erm ütles, et etendus oli väga meeleolukas ja fantaasiarikas, sest aastal 1967 tal veel festivali loomise ideed ei olnud. Küll aga laulis ta ansamblis Collage ja ta oleks pidanud esinema järgmisel džässifestivalil, mis paraku ära jäi.

 

Muusikali idee sündis rütmimuusika laulu eriala õpilasel Tiina Adamsonil kooli õppejõu Toivo Undi loengutest – selgus, et sügaval külma sõja ajal õnnestus nõukogude võimude kiuste eesti noortel heliloojatel Uno Naissool, Valter Ojakäärul ning tollasel kultuuriministril Heinrich Shultzil läbi viia suur rahvusvaheline džässifestival. Kuulajaid sõitis kohale üle kogu liidu ning esinejaid raudse eesriide tagantki.

Festivalikülastajate seas saabus Tallinnasse ka legendaarne Charles Lloyd’i Quartet USAst, kellel aga keelati esineda. Kuidas sündmused edasi arenesid ning kuidas tundsid end selle keskel tollased noored muusikaarmastajad Lembit Saarsalu, Els Himma, Anne Erm, Reet Linna, Toivo Unt jt teised sai teada etendusest.

Foto: Elina Poll-Riives